5 gym-övningar du borde prova

5 gym-övningar du borde prova

1. Knäböj: Knäböj är en övning som tränar flera muskelgrupper i nedre kroppen, inklusive quadriceps, hamstrings och gluteus. För att göra en knäböj, stå med fötterna axelbredd isär och armarna längs sidorna. Sänk kroppen som om du skulle sitta ner i en stol, med vikten på hälarna och ryggen rak. Tryck sedan upp genom hälarna för att komma tillbaka till utgångspositionen.

2. Utfall: Utfall är en annan övning som tränar musklerna i nedre kroppen, inklusive quadriceps, hamstrings och gluteus. För att göra ett utfall, steg framåt med en fot och sänk kroppen tills låret är parallellt med marken. Tryck upp genom hälen för att komma tillbaka till utgångspositionen, och upprepa sedan med det andra benet.

3. Armhävningar: Armhävningar är en klassisk övning för övre kroppen som tränar bröst, triceps och axlar. För att göra en armhävning, börja i en plankposition med armarna något bredare än axelbredd isär. Sänk kroppen tills bröstet når marken, och tryck sedan upp till utgångspositionen.

4. Stånglyft: Stånglyft är en övning som tränar hela ryggraden, inklusive gluteus, hamstrings och ryggmuskler. För att göra ett stånglyft, stå med fötterna axelbredd isär och knäna något böjda. Håll en stång med en överhandsgrepp framför låren. Håll ryggen rak och tryck upp genom hälarna för att lyfta stången från marken. Sänk ner den till utgångspositionen igen.

5. Plankan: Plankan är en utmärkt övning för magmusklerna som tränar abs, obliquer och ländrygg. För att göra en plankan, börja i en armhävningsposition med armarna raka och händerna direkt under axlarna. Håll den här positionen så länge du kan, med kroppen rak och magen ansträngd.

Jimmy Olsson

Ägare, utbildad tränare, massör & coach.